Tijdsplanning Gerealiseerd
Opdrachtgever Combinatie Mobilis- Hegeman Betonbouw
Locatie Weert


Het project

We gebruiken Trisoplast binnen de industrie, bij de stortplaats en op tal van andere plekken. En daar helpen we de omgeving in de breedste zin van het woord mee. Met de toepassing bij een ecoduct over de A2 en een spoorlijn tussen Eindhoven en Weert droegen we ons ecologische steentje bij.

Ecopassage

De natuurgebieden Weerterbos, Weerterbergen en Budelerbergen vormen samen een prachtig stuk groen op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het gebied, dat circa 900 hectare groot is, dient als belangrijk vogelbroedgebied en bestaat uit naaldbossen, heidevelden en stuifzanden. Enige hiaten in deze fraaie bosrijke omgeving zijn een spoorlijn, de A2 en twee gemeentelijke wegen, die het natuurgebied doorkruisen. Om de dieren zoveel mogelijk te ontzien en de natuur niet tot last te zijn, werd besloten een ecopassage over deze infrastructuur aan te leggen. Op die manier hopen provincies dat grote en kleinere zoogdieren en amfibieën zich goed kunnen voortbewegen én voortplanten in het gebied. Trisoplast zorgde voor de afdichting van de natuurbrug, die feitelijk uit twee gedeelten bestaat: één bouwwerk over de A2 en het andere over de spoorlijn tussen Eindhoven en Weert. De brug – Weerterbergen – is vernoemd naar het natuurgebied en maakt deel uit van het meerjarenprogramma Ontsnippering. Hierbij worden nog een aantal andere ecoducten gebouwd om verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo kunnen dieren zich ongestoord van het ene gebied naar het andere verplaatsen. Mooi om daar als Trisoplast een rol in te kunnen spelen. Om de dieren nog eens extra op hun gemak te stellen voor de grote oversteek is aan beide zijden van de ecopassage een mooie waterpoel aangelegd. Natuurlijk duurzaam geïsoleerd met Trisoplast!


Meedenken

Trisoplast bestaat voor meer dan 99% uit natuurlijke bouwstoffen en vormt letterlijk en figuurlijk een brug tussen natuur en techniek. De natuurlijke uitstraling draagt extra bij aan de ecologische doelstellingen van dit project waarin oorspronkelijk een bitumen dakbedekking op het brugdek voorzien was. Samen met opdrachtgever is nagedacht over het juiste ontwerp. Trisoplast heeft een perfect contact met het betonoppervlak waardoor waterverplaatsing tussen deze twee lagen onmogelijk is. Trisoplast dijkjes vormden een eenvoudige oplossing voor de te snelle afwatering van het grondpakket op het brugdek. De voeg tussen het brugdek en het landhoofd is vaak in beweging door uitzetting en krimp bij temperatuurverschillen. Ter plaatse van deze overgang is de Trisoplast-laag extra verdikt aangebracht en zijn dure overbruggende maatregelen uitgespaard.

 

Project in beeld

  • img-20131008-wa0034_Bewerkt.jpg
  • DSCN1380_Bewerkt.jpg
  • DSCN1472_Bewerkt.jpg
  • DSCN2360_Bewerkt.jpg
  • DSCN5323_Bewerkt.jpg
  • img-20131008-wa0004_Bewerkt.jpg
  • img-20131008-wa0007_Bewerkt.jpg
  • DSCN5328.JPG
  • img-20131008-wa0032.jpg
  • DSCN5328_Bewerkt.jpg
  • img-20131008-wa0032_Bewerkt.jpg